المپیاد، به آزمونی کشوری اطلاق می شود که هر ساله در سطح دانش آموزان دبیرستانی در ایران برگزار می شود. هدف از برگزاری این آزمون، شکوفایی استعداد دانش آموزان ایرانی و در نهایت انتخاب تیمی چند نفره برای شرکت در المپیادهای علمی بین المللی است.
نهاد برگزاری این رقابت علمی در ایران، “معاونت دانش پژوهان جوان” است که زیر نظر وزارت آموزش و پرورش اداره می شود. تا جایی که در انتخاب رییس این نهاد، شخص آقای وزیر نقش مستقیم دارد.
شرایط شرکت در المپیاد، که هر ساله از سوی وب سایت رسمی باشگاه دانش پژوهان جوان به نشانی www.oly.medu.ir ارائه می شود.هزینه شرکت در آزمون هم پنجاه هزار تومان است.
هر المپیاد، از شروع تا انتخاب تیم چند نفره ملی، شامل حدوداً ۴ مرحله است. در مرحله اول که حدود بهمن ماه هر سال برگزار می شود، دانش آموزان از سراسر کشور شرکت می کنند و حدود ۱۰۰۰ نفر پذیرفته می شوند. تنها پذیرفته شدگان مرحله اول می توانند در مرحله دوم شرکت کنند.
در مرحله دوم هر رشته، که حدود اردیبهشت ماه هر سال برگزار می شود، از پذیرفته شدگان مرحله اول، حدود ۴۰ نفر پذیرفته می شوند. این افراد موفق به کسب مدال شده اند و برای تعیین آنکه رنگ مدال هر فرد چه باشد، در دوره تابستانه المپیاد موردنظر (= مرحله سوم) به رایگان ثبت نام می کنند.
در مرحله سوم، از ۴۰ نفر پذیرفته شده مرحله قبل، طی یک دوره آموزش حدوداً دو ماهه و سپس سنجش طی معمولاً دو یا چند آزمون، به تعدادی از افراد (بین ۸ تا ۱۸ نفر) مدال طلا، و به مابقی، به ترتیب مجموع نمره به دست آمده، مدال های نقره و برنز اهدا می شود.
المپیادهای علمی دانش آموزی، مسابقات علمی هستند که توسط باشگاه دانش پژوهان جوان و زیر نظر وزارت آموزش و پرورش در سطح ملی و بین المللی برگزار می شود. در این المپیادها ابتدا و طی سه مرحله آزمون به برگزیدگان کشوری، مدال های طلا، نقره و برنز اهدا می شود و پس از برگزاری مرحله چهارم ویژه دانش آموزانی که مدال طلا کسب کرده اند (برای هر المپیاد علمی) اقدام به انتخاب اعضای تیم المپیاد دانشآموزی ایران جهت شرکت در المپیاد جهانی میکند.
ادامهدر این مقاله، لینک دانلود مستقیم سوال و پاسخ آزمونهای مرحله اول و دوم المپیاد ریاضی ایران در سالهای گذشته را مشاهده مینمایید. امیدواریم از دانلود این نمونه سوالات المپیاد ریاضی استفاده کافی را ببرید.
ادامه
در این مقاله، لینک دانلود مستقیم سوال و پاسخ آزمونهای مرحله اول و دوم المپیاد کامپیوتر ایران در سالهای گذشته را مشاهده مینمایید. امیدواریم از دانلود این نمونه سوالات المپیاد کامپیوتر استفاده کافی را ببرید.
ادامه
در این مقاله، لینک دانلود مستقیم سوال و پاسخ آزمونهای مرحله اول و دوم المپیاد زیست شناسی ایران در سالهای گذشته را مشاهده مینمایید. امیدواریم از دانلود این نمونه سوالات المپیاد زیست شناسی استفاده کافی را ببرید.
ادامه
در این مقاله، لینک دانلود مستقیم سوال و پاسخ آزمونهای مرحله اول و دوم المپیاد شیمی ایران در سالهای گذشته را مشاهده مینمایید. امیدواریم از دانلود این نمونه سوالات المپیاد شیمی استفاده کافی را ببرید.
ادامه
در این مقاله، لینک دانلود مستقیم سوال و پاسخ آزمونهای مرحله اول و دوم المپیاد ادبی ایران در سالهای گذشته را مشاهده مینمایید. امیدواریم از دانلود این نمونه سوالات المپیاد ادبی استفاده کافی را ببرید.
ادامه
در این مقاله، لینک دانلود مستقیم سوال و پاسخ آزمونهای مرحله اول و دوم المپیاد نجوم و اخترفیزیک ایران در سالهای گذشته را مشاهده مینمایید. امیدواریم از دانلود این نمونه سوالات المپیاد نجوم و اخترفیزیک استفاده کافی را ببرید.
ادامه
در این مقاله، لینک دانلود مستقیم سوال و پاسخ آزمونهای مرحله اول و دوم المپیاد فیزیک ایران در سالهای گذشته را مشاهده مینمایید. امیدواریم از دانلود این نمونه سوالات المپیاد فیزیک استفاده کافی را ببرید.
ادامه
باشگاه دانشپژوهان جوان در شهریور ۱۳۷۴ در تهران بنیانگذاری شد. در تاریخ ۱۰ آبان ۱۳۷۳ اساسنامه باشگاه دانشپژوهان جوان به تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. باشگاه دانشپژوهان جوان برگزارکننده المپیادهای علمی داخل ایران و متولی اعزام تیمهای المپیادهای علمی دانش آموزی به المپیادهای جهانی است. المپیادهای علمی در رشتههای ریاضی، فیزیک، شیمی، زیستشناسی، کامپیوتر، نجوم، ادبی، جغرافیا، علوم زمین، سلولهای بنیادی، تفکر و کار آفرینی و اقتصاد و مدیریت توسط باشگاه دانش پژوهان جوان برگزار میگردد.
ادامهدانشآموزان و دانشپژوهانی که با المپیاد زیست شناسی آشنایی دارند (جهت آشنایی با المپیاد زیست شناسی اینجا را مطالعه نمایید)، میدانند که در المپیاد زیست شناسی به جز درس زیست، درسهای فیزیک، شیمی و ریاضی نیز بسیار مهم بوده و کاربرد دارند. یکی از اصلی ترین علوم کاربردی در المپیاد زیست شناسی، ریاضی است که به ریاضیات زیستی معروف است. ریاضیات زیستی شامل مباحث ترکیبیات، احتمال، آمار، نظریه بازی ها، معادله درجه دو، سهمی، حل معادلات چند مجهولی، لگاریتم، تابع نمایی، حد، مشتق، انتگرال، معادلات دیفرانسیل و ... می باشد. در این مقاله مطالب آموزشی و آزمون های ریاضیات زیستی را به صورت یکجا آورده ایم تا راحت تر به همه آنها دسترسی داشته باشید.
ادامهمصوب جلسه 340 مورخ ۱۰ آبان ۱۳۷۳ شورای عالی انقلاب فرهنگي
مقدمه:
از آنجا كه آينده نظام جمهوري اسلامي ايران در گرو شكوفايي استعدادهاي جوان كشور است، شناسايي دانش آموزان و دانش پژوهان جوان و مستعد و حمايت، تقويت و راهنمايي ايشان به منظور بهبود و ارتقاي سطح دانش آنان، تأثیر بسزايي در نيل به اين هدف مقدس خواهد داشت. وزارت آموزش و پرورش به حكم مسؤوليت سنگيني كه بر عهده دارد بر خود فرض می داند تسهيلات و امكانات لازم را براي جذب و تشويق جوانان با استعداد و علاقهمند به دانش پژوهش از هر حيث فراهم سازد. بدين منظور و به موجب اين اساسنامه باشگاه دانش پژوهان جوان تأسیس می شود تا گامي مؤثر در دستيابي به اين مهم باشد.
ادامهالمپیاد ادبیات چیست؟
المپیاد ادبی، مسابقهای در سطح کشورکه دانشآموزان را با متون ادبی ایران مانوس میکند واین المپیاد، پس از المپیاد ریاضی، همگام با المپیاد فیزیک،یکی از باسابقهترین المپیادهای کشور است و سال تحصیلی 67-1366 اولین المپیاد ادبی ایران برگزار گردید. شرکت دراین المپیاد برای همهی دانشآموزان رشتههای نظری آزاد است. (قبل از مطالعه ادامه مقاله، یادآور میشویم که می توانید کانال تخصصی ادبی را از طریق کلیک در اینجا دنبال کنید.)
ادامهالمپیاد کامپیوتر چیست؟
المپیاد کامپیوتر در ایران از سال ۱۳۶۹ و توسط معاونت دانشپژوهان جوان برگزار میشود. این المپیاد هر ساله بین دانشآموزان دبیرستان دوره دوم (سال دهم و یازدهم) برگزار میگردد و برگزیدگان نهایی به عنوان نماینده ایران به المپیاد جهانی کامپیوتر اعزام میشوند. (قبل از مطالعه ادامه مقاله، یادآور میشویم که می توانید کانال تخصصی کامپیوتر را از طریق کلیک در اینجا دنبال کنید.)
ادامهالمپیاد فیزیک چیست؟
المپیاد جهانی فیزیک اولین بار در سال ۱۹۶۷ در شهر ورشو کشور لهستان برگزار گردید و با الگو برداری از المپیاد ریاضی تشکیل گردید ، از آن پس این المپیاد همه ساله در یکی از کشورهای جهان برگزار گردیده است. مسابقات شامل آزمونهای نظری وآزمایشگاهی فشرده است. مسابقه نظری بطور تقریبی 5 ساعت طول میکشد. (قبل از مطالعه ادامه مقاله، یادآور میشویم که می توانید کانال تخصصی فیزیک را از طریق کلیک در اینجا دنبال کنید.)
ادامهالمپیاد زیستشناسی چیست؟
المپیاد جهانی زیست شناسی (برای شرکت دانشآموزان ایرانی، با توجه به قوانین اعزام تیمهای دانشآموزی) مختص دانشآموزان دبیرستانی است. اولین المپیاد جهانی زیست شناسی پس از المپیاد جهانی ریاضی در سال 1960 در کشور چک و تحت نظارت سازمان ملل آغاز و برگزار گردید و به تدریج گسترش یافت به صورتی که اکنون بیش از 70 کشور در المپیاد جهانی زیست شناسی شرکت میکنند. هر کشور عضو میتواند هر سال حداکثر ۴ دانشآموز را که در المپیادهای زیستشناسی کشوری بالاترین رتبه راکسب نمودهاند، اعزام نماید. (قبل از مطالعه ادامه مقاله، یادآور میشویم که می توانید کانال تخصصی زیست شناسی را از طریق کلیک در اینجا دنبال کنید.)
ادامهالمپیاد شیمی چیست؟
بعد از المپیاد ریاضی پر سابقهترین المپیاد علمی جهانی، المپیاد شیمی است. اولین المپیاد شیمی جهان در سال 1968 در شهر پراگ کشور چکسلواکی برگزار گردید و از آن پس این آزمون همه ساله به استثنای سال 1971، در یکی از کشورهای میزبان بهصورت دو آزمون تئوری و آزمایشگاهی برگزار میگردد. (قبل از مطالعه ادامه مقاله، یادآور میشویم که می توانید کانال تخصصی شیمی را از طریق کلیک در اینجا دنبال کنید.)
ادامهالمپیاد سلولهای بنیادی و پزشکی بازشناختی چیست؟
این المپیاد در سه مرحله به صورت متمرکز برگزار میشود. آزمون مرحله اول در سطح حوزههای اجرایی تعیین شده در سراسر کشور و آزمون مرحله دوم در مرکز استان برگزار میشود. برگزیدگان مرحله دوم، پس از گذراندن دورههای آموزشی پیشبینی شده، به مرحله سوم یا اردوی تابستانی راه مییابند.
ادامهالمپیاد ریاضی چیست؟
المپیاد بینالمللی ریاضی یک مسابقه ریاضی بینالمللی سالیانه است که در دو روز متوالی با آزمون های 270 دقیقهای و متشکل از 3 مسالهی چالش برانگیز در هر آزمون برگزار میشود. هر سوال در این آزمون 7 نمره دارد. نخستین المپیاد جهانی ریاضی در رومانی در سال ۱۹۵۹ برگزار شده و هر ساله (به جز سال ۱۹۸۰) ادامه داشته است. این مسابقه معمولا در تیر ماه (ماه جولای) و در کشورهای مختلف برگزار میشود. (قبل از مطالعه ادامه مقاله، یادآور میشویم که میتوانید کانال تخصصی ریاضی را از طریق کلیک در اینجا دنبال کنید.)
ادامهاخترشناسی، ستارهشناسی یا نجوم به دانشِ بررسی موقعیت، تغییرات، حرکت و ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی «اجرام آسمانی» ازجمله ستارهها، سیارهها، دنبالهدارها، کهکشانها و پدیدههایی مانند شفق قطبی و تابش زمینه کیهانی گفته میشود که منشأ آنها در خارج از جوّ زمین است. (قبل از مطالعه ادامه مقاله، یادآور میشویم که می توانید کانال تخصصی نجوم و اخترفیزیک را از طریق کلیک در اینجا دنبال کنید.)
ادامهسوالی که شرکت کننده های آزمون ها همیشه بعد از برگزاری هر آزمون از ما می پرسند، نمره کف قبولی آزمون است. در این مقاله قصد داریم شما را با مفهوم نمره قبولی یا همان نمره کف قبولی المپیاد آشنا کنیم. (این موضوع در مورد نمره کف قبولی سمپاد و هر آزمون مشابه دیگر نیز صادق است.)
ادامههمیشه روز قبل از مرحله اول و مرحله دوم المپیاد، چه بخواهیم چه نخواهیم استرس داریم. استرس داشتن خیلی چیز طبیعی هست و نداشتنش عجیبه!! استرس کم، سازنده است و باعث تلاش کردن آدمها میشه و البته استرس زیاد سمه و می تونه آدم رو از پا بندازه. پس اگر قبل از آزمون مرحله اول المپیاد یا مرحله دوم المپیاد یا دوره تابستان یا هر آزمون مهم دیگهای مثل کنکور هستید، از داشتن استرس تعجب نکنید. همه دارن، ما هم داشتیم، آیندهگان هم خواهند داشت. حالا بریم ببینیم با این استرس چیکار کنیم و روزهای نزدیک آزمون المپیاد چه رفتاری داشته باشیم. پس بریم سراغ توصیههای قبل از مرحله اول و مرحله دوم المپیاد. چند توصیه المپیاد هست که برای شما در این مقاله شرح می دهیم. پس بریم ببینیم برای المپیاد چکار کنیم خوب است؟
ادامهدر زیر مصاحبه ای غیر حضوری! با یکی از دانش آموزان خفن المپیادی با نام مخفف -نون نون- انجام دادیم که در زمان های نه چندان دور در زمینه UCMAS فعالیت می کردند.
سیستم محاسباتی ای است که چند سال اخیر در آسیای شرقی و به مرور در خاورمیانه و سراسر جهان وارد شده است و در سال 1390 نیز وارد ایران شد. دانش آموزان با استفاده از یک ابزار محاسباتی قدیمی -چرتکه- ولی با طراحی جدید چهار عمل اصلی محاسبات رو انجام می دهند و همین طور قادر به محاسبه ی عبارت های دارای توان ، جذر و ... هستند. دانش آموزان بعد از یادگیری و کسب مهارت در کار با چرتکه، به مرور چرتکه را در ذهن خود می آورند و محاسبات را به صورت ذهنی انجام می دهند.
محتوای آموزشی که مطالعه میکنید، جزوه مبحث تکامل و رفتارشناسی دوره تابستان المپیاد زیست شناسی است که به دانش پژوهان المپیاد زیست شناسی در باشگاه دانش پژوهان جوان تدریس شده است. لغت تکامل یا evolution علاوه بر کاربرد زیستی خود، در عرصه های غیر زیستی نیز استفاده می شود. برای مثال برای توصیف افزایش تعداد ترانزیستورها (Moore’s Law) و یا تغییرات و پیشرفت طراحی هواپیماها، از لغت تکامل استفاده می شود که در این شرایط لزوما به معنای بهتر شدن و پیشرفت است در حالی که در معنای زیستی خود لزوما این طور نیست.
ادامهالمپیاد بینالمللی ریاضیات (IMO) که 58مین دوره آن در تابستان سال 2017 میلادی برگزار شد، باقدمت ترین و گسترده ترین مسابقه ریاضی دانش آموزی در سطح جهان است و المپیاد ریاضی در ایران، که اکنون (در زمان نگارش مقاله) حدود 35 سال از آغاز آن می گذرد، نیز تنها مسابقه رسمی ریاضی آموزش و پرورش در ایران است که آغاز آن، به عنوان مسابقه ریاضی، نه با هدف انتخاب تیم ملی المپیاد ریاضی که با هدف جذب دانش آموزان دبیرستانی به رشته ریاضی در اوایل دهه 60 هجری، برمی گردد و بر خلاف تصور بسیاری از مردم و مسئولان، در حال حاضر نیز هدف آن بسیار فراتر از انتخاب و اعزام یک تیم شش نفره به IMO است. توجه به این نکته برای نقد و بهره برداری درست از این فعالیت حائز اهمیت بسیار است. (امید نقشینه ارجمند، عضو هیأت علمی دانشکده ریاضی و علوم کامپیوتر دانشگاه صنعتی امیرکبیر، رئیس وقت کمیت علمی المپیاد ریاضی ایران، پاییز 1396 - دکتر امید نقشینه در حال حاضر ریاست باشگاه دانش پژوهان جوان را عهده دار هستند.)
ادامهدر این مقاله میخواهیم درباره ی المپیاد زیست شناسی و منابعی که دانش آموزان میتوانند برای شرکت در این المپیاد از آن استفاده کنند صحبت کنیم. المپیاد زیست شناسی از سال ۱۳۷۷ در ایران آغاز شد و ایران در این سال به طور رسمی عضوی از المپیاد جهانی زیست شناسی شد و از آن سال تا کنون دانش آموزان ایرانی مدال های بسیاری را در این رقابت ها کسب کرده اند. همانطور که میدانید برای رسیدن به المپیاد های جهانی ابتدا باید از مراحل المپیاد کشوری عبور کرد. المپیادهای کشوری در هر سال در دو مرحله برگزار می شوند و در هر مرحله تعدادی دانش آموز برگزیده در آزمون به مراحل بعدی راه یافته و در نهایت حدود ۴۰ دانش آموز به دورهی تابستانه المپیاد زیست شناسی میرسند. در المپیاد زیست شناسی ۸ نفر به مدال طلا دست خواهند یافت و ۴ نفر از این ۸ نفر تیم المپیاد زیست شناسی ایران را در المپیاد جهانی تشکیل خواهند داد. (مقاله آشنایی با المپیاد زیست شناسی را از طریق این لینک مطالعه کنید.)
ادامهاول کمپبل را قورت بده!
این جمله تکراری با قورباغه شاید حس خوبی نداشته باشه اما تو المپیاد زیست کیه که بتونه اهمیت و اولویت کمپبل رو انکار کنه؟ خب! اینو که میدونستیم اما اینکه چطور کمپبل بخونیم که کارآمد تر واقع بشه سوال مهمیه. توضیحات کلی در این باره رو به صورت خلاصه می گیم و بعد با جزئیات بیشتری راجع بهش صحبت می کنیم.
ادامهاگر شما هم تصمیم گرفتهاید که المپیاد نجومی باشید و از خودتان میپرسید که باید چه کتابهایی برای المپیاد نجوم بخوانید، ادامه این مقاله را از دست ندهید.
(پیشنهاد میشود برای آشنایی با این المپیاد نجوم و اخترفیزیک و دروس آن ابتدا مقالهی المپیاد نجوم و اخترفیزیک را ببینید. ضمناً شما میتوانید این منابع را در بخش کتابهای المپیاد نجوم، پیدا کنید.)
ادامهاگر شما هم دانش آموز یا دانش پژوه المپیاد نجوم و اخترفیزیک باشید، احتمالا مشتاق هستید تا نتایج و مدال های کسب شده تیم ملی ایران در المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک را از ابتدا تا اکنون بدانید و اعضای تیم در سال های مختلف را بشناسید. در این مقاله با اعضای تیم المپیاد نجوم و اخترفیزیک در دوره های مختلف و مدال های کسب شده آن ها آشنا خواهید شد.
ادامهدانش مغز یا همان Brain bee چیست؟
The Brain Bee یک رقابت برای دانش آموزان دبیرستانی است. دانش آموزان در مورد دانش مربوط به تحقیقات مغز و علوم اعصاب آزمایش میشوند. این برنامه برای تحریک علاقه و هیجان در مورد تحقیقات مغز طراحی شده است. دانش آموزان مباحث مربوط به حافظه، خواب، هوش، احساسات، درک، استرس، پیری، تصویربرداری از مغز، عصب شناسی، انتقال دهندههای عصبی، ژنتیک و بیماری های مغزی را مطالعه میکنند (فقط برای ذکر چند مورد). این رقابت در بیش از 35 کشور جهان برگزار می شود.