بخشنامه و دستورالعمل برگزاری المپیادهای علمی دانش آموزی سال تحصیلی 1400-1401 توسط باشگاه دانش پژوهان جوان منتشر شد. جهت اطلاع از شرایط عمومی، شرایط اختصاصی، زمان برگزاری المپیادهای علمی و منابع المپیادهای علمی دانش آموزی، این بخشنامه را با دقت مطالعه نمایید.
مدیر کل محترم آموزش و پرورش استان ...
رئیس محترم مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور
با سلام و احترام؛
در اجرای فعالیت «کد» المپیادهای علمی کشور، از برنامه سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان، صفحه ۲۸۹،
موضوع بخشنامه شماره ۱4۰/۱۱6 مورخ ۱4۰۰/۰۲/۱۹ و با استناد به «بند ج ماده ۲» اساسنامه باشگاه دانش پژوهان جوان، «راهکار 4-۱۹» سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و «راهکار ۹ ماده 5» كلیات نظام تربیت استعدادهای برتر مصوبه جلسه ۹۳۲ مورخ ۱۳۹۰/۰۳/۱۷ شورای عالی آموزش و پرورش، به منظور فراهم آوردن تسهیلات و امکانات لازم برای شناسایی، جذب و تشویق دانش آموزان با استعداد و علاقه مند، دستورالعمل اجرایی المپیادهای علمی کشور در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰، که توسط سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان، مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی و دیگر حوزههای مرتبط ستادی تهیه شده، به پیوست ارسال میشود. مقتضی است با عنایت به اهمیت و جایگاه آزمونهای مذکور، پس از دریافت و مطالعه دقیق مفاد دستورالعمل، نسبت به اجرای بهینه و کیفی آزمون ها در سطح استان، عنایت کامل انجام شود. مسئولیت برگزاری دقیق و مطلوب این آزمون ها در استان به عهده مدیرکل محترم آموزش و پرورش است. لازم به ذکر است در سال جاری نیز تمامی فرآیندها، اعم از: ثبت نام اینترنتی داوطلبان، صدور اقلام پیش از آزمون، چاپ، بسته بندی و ارسال دفترچه های سؤالات بر اساس حوزمندی و همچنین تصحیح پاسخ برگها اعلام نتایج آزمونها و پاسخگویی به درخواستهای تجدیدنظر به صورت ستادی و متمرکز انجام میگیرد دانش آموزان مدارس ایرانی خارج از کشور نیز مطابق مفاد این دستورالعمل، مجاز به ثبت نام و شرکت در این آزمون ها می باشند. مسئولیت برگزاری دقیق و مطلوب آزمون ها در مدارس ایرانی خارج از کشور به عهده رئیس مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور است بدیهی است هرگونه تغییر در مفاد این دستورالعمل در سال تحصیلی جاری، در قالب اصلاحيه اعلام خواهد شد.
امضا:
الهام یاوری رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان
متن دستورالعمل
مقدمه:
آینده نظام جمهوری اسلامی ایران در گرو شکوفایی علمی استعدادها و شناسایی دانش آموزان جوان و مستعد کشور است و حمایت، تقویت و راهنمایی، به منظور بهبود و ارتقای سطح دانش آنان، تاثیر بسزایی در نیل به این هدف خواهد داشت. سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان، به عنوان تنها متولی در حوزه نخبگانی دانش آموزی، وظيفه تحقق این مسئولیت را بر عهده دارد. بر همین اساس و به منظور دستیابی به اهداف تعیین شده، آزمونها و دوره های آموزشی المپیادهای علمی ویژه دانشآموزان مدارس دوره دوم متوسطه داخل و خارج از کشور، مطابق شرایط و ضوابط زیر، اجرا میشود:
الف) کارگروه توسعه مدیریت:
الف-۱) ترکیب اعضا:
- مدیرکل آموزش و پرورش استان (رئیس کارگروه)
- معاون آموزش متوسطه (نایب رئیس کارگروه)
- معاون پژوهش، برنامه ریزی و توسعه منابع
- رئیس اداره سنجش (دبیر کارگروه)
- رئیس اداره استعدادهای درخشان (ناظر کیفی کارگروه)
- رئيس اداره ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات
- رئیس اداره حراست
- رئيس اداره روابط عمومی
- رئيس اداره فناوری اطلاعات
الف-۲) وظايف:
برنامه ریزی و اجرای کلیه مراحل آزمونها به شرح زیر، بر عهده کارگروه استان است:
- اطلاع رسانی فراگیر و مناسب زمان ثبت نام به مدارس دوره دوم متوسطه، دانش آموزان و اولیای آنان
- دریافت فایل اطلاعات ثبت نام شدگان از سامانه، به منظور حوزه بندی و اعلام دقيق آمار هر حوزه به مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی
- دریافت اقلام غیر محرمانه (پاسخ برگهای شخصیسازی شده، شماره صندلی، نمون برگ صورتجلسات و ....) و بستههای محرمانه پلمب شده حاوی دفترچه سؤالات، از مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی توسط نمایندگان معرفی شده اداره کل آموزش و پرورش استان
- حوزه بندی و برگزاری آزمونها و نظارت کامل بر فرآیند برگزاری در حوزههای اجرا
- انتخاب و صدور ابلاغ عوامل اجرایی حوزههای برگزاری آزمون شهرستانها/ مناطق/ نواحی استان، تعیین زمان و نحوه تحویل پاسخبرگها، شیوه نامه های اجرایی و ملزومات، قبل از شروع آزمون بر اساس ضوابط و مقررات
- رسیدگی و پاسخگویی به اعتراضات احتمالی حوزههای اجرا
- رسیدگی، پاسخگویی و رفع اشکالات مربوط به کارت ورود به جلسه داوطلبان
- اسكن و ارسال پاسخ برگها در زمان مقرر
- اطلاع رسانی پس از اعلام نتایج از سوی سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان
- ارائه گزارش های اجرایی، نظارتی و تحلیلی به سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان و مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی
- انجام سایر امور محوله
توجه: کلیه اقدامات مراقبتی و پیشگیرانه به منظور رعایت پروتکل های بهداشتی در خصوص همهگیری بیماری کرونا نظير: رعایت فاصله در چیدمان صندلی ها، انتخاب فضاهای مناسب با امکان تهویه هوا، پیشگیری از ازدحام هنگام ورود و خروج، تجمع والدین در مقابل حوزههای اجرا و ... صورت پذیرد.
ب) زمان بندی آزمونها و دورههای آموزشی المپیادهای
- بعد از دوره آموزشی تابستان، دوره طلای المپیادهایی که مسابقه جهانی دارند (ریاضی، زیست شناسی، شیمی، جغرافیا، علوم زمین، نجوم و اخترفیزیک، کامپیوتر و فیزیک) برگزار و طی کلاسهای حضوری و آزمون های مختلف، تیم های ملی انتخاب می شوند تا در المپیادهای جهانی که معمولا در تابستان برگزار میشود و زمان دقیق آن توسط کمیته های جهانی مشخص میشود، شرکت کنند.
- هرگونه تغيير در زمانبندی آزمونها و اعلام نتایج، متعاقبا اطلاع رسانی خواهد شد.
ج) تاریخ و برگزاری آزمونهای مرحله اول:
این آزمون ها در حوزههای داخل و خارج از کشور به صورت همزمان برای دانش آموزان پایه های دهم و یازدهم برگزار می شود.
- اسامی پذیرفته شدگان مرحله اول برای شرکت در آزمون مرحله دوم به صورت مکتوب به اداره کل آموزش و پرورش استان و مرکز امور بین الملل و مدارس خارج از کشور ارسال میشود.
- بارگذاری دفترچه و کلید سؤالات، پس از برگزاری آزمون و هم چنین دریافت و پاسخ به درخواستهای تجدیدنظر دانش آموزان از طریق سامانه ثبت نام المپیادهای علمی به نشانیhttp://oly.medu.ir در مهلت تعيين شده انجام میشود.
د) آزمونهای مرحله دوم:
- این آزمونها همزمان در تمامی حوزه های پیشبینی شده در مراکز استان و حوزههای منتخب خارج از کشور برگزار میشود. شرکت کنندگان این مرحله پذیرفته شدگان آزمون مرحله اول هستند.
- بارگذاری دفترچه و کلید سوالات پس از برگزاری آزمون و همچنین دریافت و پاسخ به درخواستهای تجدیدنظر دانش آموزان از طریق سامانه ثبت نام المپیادهای علمی به نشانیhttp://oly.medu.ir در مهلت تعیین شده انجام میشود.
ه) آزمون مرحله سوم (عملی):
- این آزمون ویژه المپیادهای کامپیوتر و فیزیک است.
- پذیرفته شدگان آزمون مرحله دوم (چند برابر ظرفیت) المپیادهای کامپیوتر و فیزیک، ملزم به شرکت در آزمون های تعيين شده از سوی کمیته علمی ذیربط جهت ورود به دوره آموزشی تابستان هستند.
و) دوره آموزشی تابستان:
- شرکت کنندگان در این دوره، پذیرفته شدگان نهایی آزمون مرحله دوم (و در مورد بند «ه» مرحله سوم المپیادهای علمی کشور هستند.
- شرط دریافت مدال در پایان دوره تابستانی، شرکت در کلاس و کسب حداقل نمره تعيين شده توسط باشگاه دانش پژوهان جوان و کمیته علمی ذیربط است.
ز) ظرفیت و تعداد مدالهای (تنديس) دوره آموزشی تابستان ۱۴۰۱ به شرح جدول زیر است:
- دانش آموزان پایه دهم دارنده مدال نقره تابستان ۱4۰۰ المپیاد کامپیوتر مازاد بر ظرفیت 40 نفر در این دوره، می توانند شرکت کنند.
- دانش آموزانی که در دو دوره المپیاد نانوفناوری در دوره آموزشی تابستان شرکت کرده اند، اجازه ثبت نام و حضور برای بار سوم را نخواهند داشت.
- در آزمون مرحله دوم در صورت تساوی نمرات كف تعیین شده توسط کمیته علمی هر المپیاد، ظرفیت آن المپیاد افزایش پیدا میکند.
- درصورتی که بعد از رسیدگی به درخواست تجدیدنظر، دانش آموزی نمره آخرین فرد پذیرفته شده را کسب کند، پذیرفته میشود و ظرفیت دوره، افزایش پیدا میکند.
- چنانچه به دلایل بالا ظرفیت دوره افزایش پیدا کند، مدالهای برنز به تعداد لازم، افزایش می یابد.
- ظرفیت دوره تابستانی و ظرفیت تعداد مدال ها در المپیادهای ریاضی و کامپیوتر، بدون احتساب دانش آموزانی محاسبه میشود که در سال 1400 موفق به کسب مدال کشوری در این المپیادها شده اند.
ح) دوره آموزشی طلا
- شرکت کنندگان این دوره، دارندگان مدال طلای کشوری در المپیادهایی هستند که آزمون جهانی دارند: ریاضی، زیست شناسی، شیمی، فیزیک، کامپیوتر، جغرافیا، علوم زمین و نجوم و اخترفیزیک.
- مدال آوران طلای کشور(المپیادهای جهانی) تا قبل از شروع دوره، باید، در مدرسه محل تحصیل خود حضور داشته باشند.
- تیم ملی هر المپیاد برحسب حضور دانش پژوهان در دوره و آزمونهای مربوطه، طبق ضوابط کمیته علمی، مشخص می شود.
- دانش پژوهانی که عضو تیم ملی نمی شوند، موظف اند خود را به مدرسه محل تحصیل معرفی نمایند.
- تعداد اعضای تیمهای ملی جمهوری اسلامی ایران، به شرح زیر است:
1- المپیاد جغرافيا: 4 نفر
٢- المپیاد ریاضی: 6 نفر
٣- المپیاد زیست شناسی: 4 نفر
4-المپیاد شیمی: 4 نفر
5- المپیاد علوم زمین: 4 نفر
6- المپیاد فیزیک: 5 نفر
7- المپیاد کامپیوتر: 4 نفر
۸- المپیاد نجوم و اخترفیزیک: 5 نفر
ط)- شرایط، تسهیلات و امتیازات:
ط-۱) شرایط عمومی:
- دانش آموزان باید در سال تحصیلی ۱4۰۱-۱4۰۰ در دوره دوم متوسطه (نظری، فنی و حرفه ای، کاردانش) اشتغال به تحصیل داشته و در صورت دارا بودن شرایط اختصاصی، میتوانند در بیش از یک آزمون المپیاد شرکت کنند.
- تمامی دانش آموزان پایه دهم دارنده مدال برنز المپیاد کامپیوتر و نقره و برنز سایر المپیادها، در دوره آموزشی تابستان ۱4۰۰، در صورت تمایل به شرکت در آزمون المپیادهای سال جاری، ملزم به ثبت نام و شرکت در تمامی مراحل بوده و صرفا در صورت موفقیت، به مرحله بعدی راه خواهند یافت.
- برگزیدگان المپیاد سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی، در دوره آموزشی تابستان ۱4۰۰ و دانش آموزان دارنده مدال های طلا، نقره و برنز سایر المپیادها، در صورت تمایل به شرکت در آزمون المپیاد سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی، ملزم به شرکت در تمامی مراحل مختلف آزمون در سال تحصیلی جاری بوده و فقط در صورت موفقيت، به مراحل بعدی راه خواهند یافت.
باتوجه به این که اعضای تیم های ملی المپیادهای جغرافیا و علوم زمین از شرکت در کنکور سراسری دانشگاهها معاف نیستند به منظور بهبود و کسب نتایج بهتر در آزمون المپیاد بین المللی، باتوجه به سیاست کميت علمی مربوطه، اختصاص سهمیه معینی از ۸ مدال طلا به دانش آموزان پایه دهم در دستور کار قرار خواهد گرفت. |
ط-۲) شرایط اختصاصی
دانش آموزانی که در پایه دوازدهم مشغول به تحصیل هستند، صرفا مجاز به شرکت در المپیاد نانو فناوری هستند.
- برای اطلاع از تسهیلات بنیاد ملی نخبگان به بند (ط-3-3)، مراجعه شود.
- برای اطلاع از امتیاز ورود به دانشگاه به بند (ط-۳-۲)، مراجعه شود.
ط-3) تسهیلات:
ط -3-1) بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی:
دارندگان مدال طلای المپیادهای ادبی، ریاضی، زیست شناسی، شیمی، نجوم و اخترفیزیک، کامپیوتر و فیزیک پس از اخذ دیپلم دوره متوسطه مطابق مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی از شرکت در کنکور سراسری دانشگاهها در زیرگروه مربوط، معاف بوده و برای ادامه تحصیل در رشته انتخابی در زیرگروه مربوط به دانشگاه مورد نظرشان معرفی میشوند.
- دارندگان مدال طلای ادبی، امکان ادامه تحصیل در رشته های گروه علوم انسانی و گروه هنر را دارا هستند.
- براساس مصوبه ۵4۷ مورخ ۱۳۸۳/۷/۱4 شورای عالی انقلاب فرهنگی، تعداد نفرات دریافت کننده مدال طلای المپیاد ادبی از رشته های ادبیات و علوم انسانی، علوم و معارف اسلامی ۱۲ نفر و از سایر رشته ها 6 نفر هستند که به شرط کسب حد نصاب لازم معرفی میشوند.
- دارندگان مدال طلای المپیادهای علمی جهانی ریاضی، فیزیک و کامپیوتر امکان ادامه تحصیل در رشته های گروه پزشکی را دارا می باشند.
- تعداد دریافت کنندگان مدال طلا که شامل معافیت از شرکت در کنکور سراسری دانشگاه ها، ادامه تحصیل در رشته انتخابی در زیرگروه مربوط که به دانشگاه مورد نظرشان معرفی می شوند، به شرح ذیل است:
١- المپیاد ادبی: ۱۸ نفر (حداکثر ۱۸ نفر)
٢- المپیاد ریاضی: ۱۲ نفر
٣- المپیاد زیست شناسی: ۸ نفر
4- المپیاد شیمی: ۸ نفر
5- المپیاد فیزیک: ۱۰ نفر
6- المپیاد کامپیوتر: ۸ نفر
۷- المپیاد نجوم و اخترفیزیک: ۱۰ نفر
تعداد دریافت کنندگان مدال طلای کشوری المپیادهای جدید که فاقد امتياز معافیت از شرکت در کنکور سراسری دانشگاه ها هستند، به شرح ذیل است:
1- المپیاد اقتصاد و مدیریت: ۱۰ نفر
٢- المپياد تفكر و کارآفرینی: ۸ نفر
٣- المپیاد جغرافيا: ۸ نفر
4 - المپیاد سلولهای بنیادی و پزشکی بازساختی: ۸ نفر
5- المپیاد علوم زمین: ۸ نفر
المپیاد نانو فناوری: ۱۰ نفر
ط-۳-۲) امتیازات ورود به دانشگاه
وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برای دارندگان مدال های نقره و برنز المپیادهای ادبی، ریاضی، زیست شناسی، شیمی، فیزیک، نجوم و اخترفیزیک و کامپیوتر، تسهیلاتی جهت ورود به دانشگاه بعد از شرکت در کنکور سراسری در نظر گرفته است. مطابق نامه شماره ۱۵۰۸۷5 مورخ ۱4۰۰/۷/۳ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و نامه شماره ۵۰۰/۳54 مورخ ۱4۰۰/6/۲۹ وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، دارندگان مدال های نقره و برنز المپیادهای ادبی، ریاضی، فیزیک، شیمی، زیست شناسی، کامپیوتر و نجوم و اخترفیزیک، در صورت شرکت در آزمون سراسری و کسب حدنصاب ۹۰ ٪ نمره آخرین فرد پذيرفته شده آزاد، در هر کد محل تحصیل، توسط سازمان سنجش و آموزش کشور به صورت مازاد بر ظرفیت به یکی از دانشگاهها معرفی میشوند.
ط-3-3) تسهیلات بنیاد ملی نخبگان
این بنیاد عضو ندارد و برگزیدگان به منظور بهره مندی از تسهیلات، ضروری است با مراجعه به سامانه اطلاعاتی به نشانی www.sina.bmn.ir فعالیتهای نخبگانی خود را در سامانه، بارگذاری و ثبت کنند تا امکان بررسی درخواست آنان مطابق تسهیل مورد نظر فراهم شود.
ی)منابع آزمونها: